Grote kerk van Schermerhorn

Een gebouw met allure en historie.

Wie de Grote Kerk van Schermerhorn ziet vraagt zich af hoe zo’n klein dorp aan zo’n grote kerk komt.

Die moest immers worden betaald uit de plaatselijke belastingen. Aan het begin van de zeventiende eeuw woonden er vooral arme mensen in Schermerhorn. Toch werd de kerk gebouwd en dat is best wel bijzonder.
Belangrijk om te weten is dat de kerk werd gebouwd in de Gouden Eeuw.

De tachtigjarige oorlog was nog niet afgelopen, maar de provincies Holland, Zeeland en Utrecht hadden niet veel last meer van oorlogshandelingen. Amsterdam was het centrum van de wereldhandel. Visserij en walvisvaart waren belangrijke bronnen van inkomsten, zeker voor de inwoners van De Rijp en Schermerhorn. Naast de arme bevolking kende Schermerhorn dus ook een aantal rijke reders die een belangrijk deel van de bouw financierden.
Honderd jaar later was de situatie dramatisch veranderd. De economie stond er slecht voor en allerlei oorlogen kostten handen vol geld. Na de grote brand die Schermerhorn in 1699 teisterde, trokken veel dakloze gezinnen weg om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Ook de rijke reders zochten hun heil elders.
Het dorp werd veel armer en dat had ook gevolgen voor de kerk: er was niet veel geld meer voor het onderhoud. Dat had nadelen, zoals verwaarlozing van de gebrandschilderde ramen en de verkoop van bezittingen om reparaties te financieren. Anderzijds had het een groot voordeel: er is weinig veranderd aan de kerk. Het gebouw staat er, ruim 350 jaar later, nog precies bij zoals het gebouwd is.

Bezoek dit unieke gebouw !

** Bezoek aan de Grote Kerk met ontvangst koffie / thee en lekkernij, Kleinste Huisje en de Museummolen.
Duur: 2.5-3 uur / minimaal 10 personen
U wordt ontvangen in de kerk met koffie en een lekkernij en krijgt een rondleiding. Vervolgens bezoekt u zelfstandig de molen en bezoekt daarna het Kleinste Huisje van Schermerhorn.
Prijs: € 19,50 p.p.

Bezoek aan de kerk met rondvaart.
Duur: 2. uur / minimaal 10 personen
U wordt ontvangen in de Kerk met koffie en lekkers. Vervolgens maakt u een rondvaart door de
Eilandspolder.
Prijs: € 14.50 p.p.

Picknickmand aan boord : € 13.50 p.p.
Borreltje aan boord: € 6,50 p.p. all in.

Lunch vanaf:  € 15 p.p.
Diner vanaf: € 32.50 p.p. 3-gangen ex. drankjes