Raadhuis Grootschermer

Monumentale pracht.

Het schitterende raadhuis van Grootschermer werd in de Gouden Eeuw, kort na de drooglegging van de Schermer, gebouwd.
Het pand is samengesteld uit twee voormalige raad/rechthuizen. De gebouwen werden in1939 met elkaar verbonden. Het is een huis vol verhalen.
Bijna 400 jaar lang had het voorste deel van het gebouw de functie van raadhuis van het dorp Zuid-Schermer. Het dateert uit 1639. Hier zetelden de burgemeester en de ambtenaren, vergaderde de raad, werden gevangen opgesloten en had zelfs de brandspuit er een eigen plekje. In het achterste deel, het rechthuisje dat eerst 500 meter verderop in het dorp stond en in 1652 was gebouwd, werd lange tijd recht gesproken voor het dorp Noord-Schermer. Later diende het gebouwtje als woning en turfschuur.
In 1939 besloot de gemeenteraad dat beide gebouwen moesten worden samengevoegd. Daardoor beschikte de inmiddels samengevoegde gemeente Zuid- en Noord-Schermer over een prachtig raadhuis met een eigen kamer voor de burgemeester en – wettelijk verplicht – een brandvrij archief. Het raadhuis behield de functie tot 1970. Daarna werd Zuid- en Noord-Schermer onderdeel van de gemeente Schermer, met een gemeentehuis in Stompetoren.
De gemeente Alkmaar, eigenaar van het pand, heeft het Rijksmonument in 2016 helemaal gerestaureerd. Sinds begin 2017 wordt het pand beheerd door de Stichting Raadhuis Grootschermer die het gebouw in oorspronkelijke stijl heeft ingericht.
Bezoek het Raadhuis Grootschermer:
Rondleiding Raadhuis Grootschermer:
Inclusief ontvangst met koffie, thee en lekkers 1 uur.
Minimaal 8 personen.
Prijs: € 9.50 p.p.
Rondleiding Raadhuis Grootschermer incl. rondvaart:
Inclusief koffie, thee en lekkers aan boord  1.5 uur
Prijs: € 19.50 p.p.
Picknickmand: € 13.50 p.p.
Lunch vanaf:  € 15 p.p.
Diner vanaf: € 32.50 p.p. 3-gangen ex. drankjes